Společnost EY pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka a ve spolupráci s Olomouckým krajem vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2018 Olomouckého kraje. Nezávislá porota vybrala jako nejlepší tři italské bratry Roberta, Piercristiana a Gian Battistu Brazzale, majitele úspěšného koncernu Brazzale Moravia a.s. Jejich mléčné výrobky pod značkou Gran Moravia jsou oblíbené nejen v České republice a v Itálii.
Severoitalská rodinná značka BRAZZALE je zároveň jednou z nejstarších podnikatelských rodin v Itálii, jejich rodinné podnikání a tradiční technologie výroby sýrů sahá do 17. století. Současné obchodní a výrobní aktivity bratrů Brazzale lze ale najít i v daleké Brazílii nebo v Číně.
Nezávislá porota, které předsedal Lubomír Stoklásek ze společnosti AGROSTROJ Pelhřimov, držitel titulu EY Podnikatel roku 2017 České republiky, ocenila u bratří Brazzale především jejich pracovitost, houževnatost, důraz na rodinné hodnoty i tradiční receptury, které úspěšně spojují s nejnovějšími technologiemi a EKO výrobou. Nezanedbatelnou součástí ocenění je i jejich strategická orientace, mezinárodní podnikání i úspěch jejich obchodního modelu, který zahrnuje prodej i výrobu pod značkou BRAZZALE.
„Nemám slov, je to fantastický úspěch. Brazzale Moravia, která je v neustálém růstu, je krásným příkladem firmy, která již dosáhla cíle spojené Evropy – spolupracovat bez hranic a bariér. Rádi bychom zde poděkovali paní Martinů, našim českým partnerům, zaměstnancům a dodavatelům, bez nichž bychom nedosáhli toho, čím jsme dnes. Česká republika je bezpochyby naším druhým domovem. Úroveň zemědělství a zootechniky je zde mimořádná a společně s naší rodinnou tradicí nemáme strach z jakékoliv konkurence ve světě. Taky v Itálii jsou naše produkty známé pro svou výjimečnou kvalitu. Jsem rád, že naši zaměstnanci zde s láskou dokážou vyrobit tak skvělé italské potraviny a prodávat je v sítích našich prodejen v České republice i v Itálii," uvedl Roberto Brazzale, spolumajitel a generální ředitel Brazzale Moravia a.s. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2018 Olomouckého kraje.
Pokud by bratři Brazzale uspěli i na celostátní úrovni, reprezentovali by pak Českou republiku na světovém finále soutěže v Monte Carlu Italové. Zda tomu tak bude, se dozvíme 5. března 2019, kdy bude vyhlášen národní vítěz v pražském paláci Žofín.
Roberto, Piercristiano a Gian Battista Brazzale, Brazzale Moravia a.s.
Rodina Brazzale patří k nejstarším producentům másla a sýrů v Itálii, výroba běží nepřetržitě od roku 1784. Bratři Roberto, Piercristiano a Gian Battista proto s nadsázkou říkají, že začali podnikat ještě před tím, než se narodili. V minulosti probíhala veškerá výroba v Itálii, ale bratři se navzdory národnímu přesvědčení, že skvělé italské potraviny nelze vyrobit mimo Itálii, rozhodli expandovat a vyrábět i v zahraničí. Trvali na tom, že Italové sice mají pro výrobu sýra nejlepší dovednosti a technologie, ale výroba je možná všude, kde jsou k tomu vhodné podmínky. Ty nejlepší po nějaké době hledání našli na Moravě. Kromě podnikatelského prostředí je zde zaujala vysoká úroveň farmářů a především kvalita mléka, které dle nich patří k nejlepším na světě. V roce 2000 v Litovli objevili maličkou sýrárnu, která se snažila vyrábět parmezán, ale neměla potřebné technologie. Zbytek rodinného klanu byl proti, oni se ale rozhodli se sýrárnou spojit a rozšířit ji. Tím položili základ společnosti Brazzale Moravia a.s.
Dnes je firma s obratem přes 2 miliardy korun ročně největší sýrárnou v České republice a přes 70 % obratu tvoří vývoz do zahraničí. Bratrům se podařilo překonat nedůvěru Italů v italské sýry vyrobené v České republice a velká část produkce se prodává na tamějším trhu. Nejznámějším výrobkem je od roku 2003 Gran Moravia, sýr typu grana, který je vyvážen do 54 zemí celého světa. V prvním roce vyrobili osm tisíc bochníků a postupně množství navyšovali, byť každý nárůst produkce znamenal velké riziko. Dnes firma vyrobí 280 tisíc bochníků Gran Moravia ročně, díky čemuž je továrna v Litovli největším závodem na výrobu sýru typu grana na světě. Kromě výroby sýrů a másla v České republice, Itálii, Brazílii a Číně se rodina Brazzale v různých zemích věnuje také zemědělství a chovu zvířat. Výrobky Brazzale Moravia jsou ceněny pro svou chuť a kvalitu a společnost je průkopníkem ve výrobě šetrné k životnímu prostředí.
Brazzale Moravia zaměstnává přes 300 lidí a bratři ve firmě udržují přátelské a rodinné prostředí. Zakládají si na osobním kontaktu se zaměstnanci a zároveň zde rozvíjí vzájemné propojení a pochopení italské a české kultury.
Bratři Brazzale se shodují, že na Moravě "zapustili hluboké kořeny". Do budoucna kromě navyšování výroby plánují rozšířit síť prodejen La Formaggeria Gran Moravia a podpořit další růst exportu. Jejich osobním cílem je pokračovat v pevné rodinné tradici, předat svým dětem lásku k mléku a výrobkům z něj a vychovat je tak, aby firmu dokázaly úspěšně vést a zachovat fungující spojení italské technologie a českých surovin.
(Zdroj: EY Podnikatel roku 2018 Olomouckého kraje)
Zpět
