Zájmové skupiny dbají na děti, podnikavci na zisk
Prostějovsko - Trendem posledních let se staly letní tábory ve stanech a srubech, kde nebývají podmínky pro dlouhodobé skladování potravin. To paradoxně vede k úbytku dřívějších nešvarů a z toho vyplývajících nemocí. Důvodem zlepšení je nutnost okamžitého zpracování potravin. Ani letos ale hygienikové nechodili zbytečně a padla i pokuta.
Charakter dětských táborů se v posledních letech změnil. Místo velkých podnikových s několika stovkami dětí dnes většinou pořádají menší tábory různé zájmové organizace, skauti či pionýři. Ty jsou zpravidla v přírodě, mají jednodušší vybavení s ubytováním ve stanech a srubech. Počet bývá obvykle do 50 účastníků.
„Jelikož v takových typech táborů nejsou například podmínky pro dlouhodobé skladování potravin a táborníci nákupy musí hned zpracovat v kuchyni, ubylo hodně zdravotních problémů a onemocnění souvisejících právě se stravováním," uvedla vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých prostějovského pracoviště Krajské hygienické stanice v Olomouci Kateřina Žeravová.
Podnikavci
Organizují-li tábor celoročně pracující skupiny, mají táboroví vedoucí jednu výhodu. Děti znají i s jejich specifickými potřebami. Občas se na scéně objeví podnikavec, který hledí jen na ekonomickou stránku. Zorganizuje tábor kupříkladu v pronajatém zařízení, do kterého se přihlásí děti z různých měst. V takových táborech se pak může stát, že provozovatel dbá víc na výdělek než na odpovídající vybavení tábora a péči o děti.
Letos žádný zavřený tábor
O letošních prázdninách bylo v prostějovském regionu ohlášeno 30 táborů, kterých se zúčastnilo 1789 dětí. Hygienici provedli 39 kontrol, nedostatky zjistili jen ojediněle a zpravidla šly neprodleně odstranit. V jednom případě se jednalo o tábor s vybavenou kuchyní a sklady s chladničkami. „Šlo o nedostatky při skladování potravin a provozu táborové kuchyně. Pracovnici v kuchyni jsme uložili blokovou pokutu," poznamenala Kateřina Žeravová.
Podmínky pro provozování táborů vyplývají ze zákona o ochraně veřejného zdraví. Prováděcí vyhláška obsahuje konkrétní požadavky na zajištění ubytování, vybavení hygienických zařízení, ošetřovny a izolace, kvalitu vody a zajištění stravování. „Letošní sezónu lze hodnotit jako úspěšnou. Proběhla bez závažnějších zdravotních problémů a hromadných onemocnění," sdělila Kateřina Žeravová. Nedošlo k žádnému ohrožení nebo poškození zdraví, což by byl důvod pro ukončení tábora.
(eše)
Foto: (jas)
Zpět

